brokolice

Víte, jak na naše zdraví působí brokolice? My ano!

Brrr - brokolice! Také se vám při představě zelené košaté zeleniny vybaví vzpomínky na nepříliš lákavá jídla ze školní jídelny? Právě špatné zkušenosti jsou nejčastějším důvodem, proč většina lidí chudáka brokolici tak nějak vyřadila ze svého jídelníčku a ani jí nedala šanci, aby mohla dokázat, že vlastně není tak špatná a především má až zázračný vliv na naše zdraví. A co vy? Jíte brokolici na kila, nebo se jí stejně jako spousta dalších lidí dobrovolně vyhýbáte širokým obloukem?

švestky

Zamilujte si švestky, pro zdraví jsou přínosem

Se švestkami si umíme představit lahodné sladké knedlíky, mnozí z nás si okamžitě vybaví výborný koláč od babičky, dalšího možná napadne přihodit sušené švestky k masu nebo je zabalit do parmské šunky. Co tím chceme naznačit? Švestky se hojně vyskytují v našich kuchyních, kde s nimi provádíme nejrůznější kouzla. Co se ale jejich léčivých účinků týče, pak jen málokdo ví, jakým přínosem mohou být pro naše zdraví. Není to tak trochu škoda?

rajče

Rajčata se tváří nenápadně, ale mohou nám toho hodně nabídnout!

Rajčata, rajčátka, rajská jablíčka - jen málokdo by je neznal! Vesele červená zelenina se po celý rok objevuje na našich stolech a to je jedině dobře. I když se na první pohled tváří obyčejně, mohou nám toho opravdu hodně nabídnout. Někdo je dokonce považuje za ovoce, často jsou přirovnávána k jablíčkům z ráje. Ať už rajčata řadíte mezi ovoce nebo zeleninu, tak či onak byste je neměli vynechávat ze svého jídelníčku - a my vám v následujících řádcích prozradíme proč!

bílé zelí

Bílé zelí pozitivně ovlivňuje imunitu, prospívá i kráse

Ať zvedne ruku ten, kdo by nechtěl být zdravý, kdo by si nepřál i v tom nejhorším počasí odolávat nachlazení a kdo by k tomu všemu ještě nechtěl dobře vypadat. Jasně, všechny ruce zůstaly dole, není se čemu divit. Jen málokomu by se nelíbila představa, že jeho obranyschopnost jede na plné obrátky, nemoci se mu vyhýbají širokým obloukem a při pohledu do zrcadla mu není odrazem unavený obličej a čelo plné vrásek. Chcete znát tajemství? Tohle všechno a ještě mnohem více vám dokáže nabídnout bílé zelí!

křen

Křen - ne všichni ho mají rádi, svými účinky dokáže překvapit

Křen se na našich zahrádkách objevuje již slušnou řádku let. Již naši předci na něho sázeli především v případě, kdy dostali chuť na nějaký pikantní pokrm. I když křenu ne každý dokáže přijít na chuť a ne všichni ho mají rádi pro jeho výraznou chuť i vůni, my víme, že nás svými účinky na naše zdraví dokáže mile překvapit. Tak schválně - co všechno o křenu víte vy?

čatní ze špenátu

Špenát je poklad pro naše zdraví

Když se řekne špenát, většina lidí si představí legendárního Pepka Námořníka s dýmkou v puse a plechovkou vesele zeleného špenátu v ruce. Známá a oblíbená postavička však není jediným důvodem, proč i naše děti vedeme ke konzumaci špenátu - i my totiž víme, že špenát je zelený poklad pro naše zdraví. Co všechno obsahuje? A jaký vliv má na naše zdraví? To všechno se dozvíte v následujících řádcích!

Čatní, čatný, chutney

Čatní, čatný, chutney

Chutney je sladká, pálivá a kořeněná omáčka, jako kdyby se hořčice, ovocná marmeláda a kyselé okurky dali dohromady. Čatný může obsahovat různé druhy ovoce, zeleniny, octa, cukru a různé druhy koření. Ingredience jsou následně míchány v různém poměru a vznikájí tak úžasné příchutě. Harmonie mezi sladkým, pálivým a kyselým čatní činí tuto kategorii produktů neskutečně zajímavou.

Čatní omáčky mohou být podávány čerstvé, vařené, s kousky ovoce, jemné, ostré, krémové nebo třeba suché. Čatný může být použito podobně jako džem, ale jsou neodolatelné především jako přiloha k masu a sýrům, nebo v Indické a Asijské kuchyni.