švestky

Se švestkami si umíme představit lahodné sladké knedlíky, mnozí z nás si okamžitě vybaví výborný koláč od babičky, dalšího možná napadne přihodit sušené švestky k masu nebo je zabalit do parmské šunky. Co tím chceme naznačit? Švestky se hojně vyskytují v našich kuchyních, kde s nimi provádíme nejrůznější kouzla. Co se ale jejich léčivých účinků týče, pak jen málokdo ví, jakým přínosem mohou být pro naše zdraví. Není to tak trochu škoda?

Odkud se vzaly?

Švestky jsou původem z předního východu a jihoevropských zemí. Nejen pro svou chuť, ale i již zmíněné pozitivní účinky na naše zdraví, se brzy objevily i v zemích střední Evropy, kde tak nějak zdomácněly - a za to můžeme být rádi.

Co všechno v sobě švestky ukrývají?

Pokud by se švestky, nebo chcete-li lidově zvané slivoně, nemohly pyšnit bohatým obsahem, asi bychom je tu tak neopěvovali. Podívejte se, co všechno v sobě tohle fialové ovoce obsahuje:

  • vitamín B
  • vitamín A
  • rutin
  • kvercetin
  • vápník
  • draslík
  • zinek
  • fosfor
  • hořčík
  • antokyany

Léčivé účinky

Zajímá vás, jakými léčivými účinky mohou švestky působit na naše zdraví? Kdo ví, možná budete mile překvapeni, co všechno tohle na první pohled obyčejné fialové ovoce dokáže:

  • napomáhá lépe odolávat stresu
  • posiluje imunitní systém
  • působí pozitivně na činnost srdce
  • očisťuje střeva
  • napomáhá při problémech se zácpou
  • pomáhají při redukci hmotnosti
  • snižují napětí a nervozitu

Do koláče i do omáčky

Švestky jsou úžasné nejen v tom, že mají na naše zdraví blahodárný vliv. Oblíbíte si je i pro jejich pestré využití v kuchyni. Hodí se do koláčů, buchet i knedlíků. My ze švestek připravujeme sladkou švestkovou omáčku, na které si mohou smlsnout i děti. Naplňte švestkami kuřecí maso, zabalte je do parmské šunky, dejte si je sušené prostě jen tak.