křen

Křen se na našich zahrádkách objevuje již slušnou řádku let. Již naši předci na něho sázeli především v případě, kdy dostali chuť na nějaký pikantní pokrm. I když křenu ne každý dokáže přijít na chuť a ne všichni ho mají rádi pro jeho výraznou chuť i vůni, my víme, že nás svými účinky na naše zdraví dokáže mile překvapit. Tak schválně - co všechno o křenu víte vy?

  

Co všechno najdete v křenu?

Křen je původem z jihovýchodní Evropy, dnes se pěstuje i v Severní Americe a mnoha dalších oblastech. Čím dál více lidí přichází na jeho zdravotní přínos i pestré využití v kuchyni - někomu hojně roste na zahrádce, setkat se s ním můžeme i na místech s vlhčí a výživnou půdou, kde si vesele planě roste. Vyzdvihnout musíme pestrý obsah této léčivé rostliny:

  • vitamín C
  • vitamín B
  • vitamín E
  • hořčík
  • vápník
  • zinek
  • draslík
  • železo
  • měď 
  • zinek
  • síru
  • fosfor

Blahodárné účinky na naše zdraví

Křen je už po mnoho staletí považován za léčivou rostlinu, která nám může pomoci při mnoha zdravotních neduzích. Ne nadarmo na něho sázely i naše prabáby, které na jeho pomoc nedaly dopustit. Pro své pozitivní účinky na naše zdraví bychom si jej i my měli cenit:

  • léčí kašel
  • pyšní se antibakteriálními účinky
  • urychluje proces rekonvalescence po nemoci
  • čistí zanesený organismus
  • je to přírodní probiotikum
  • podporuje trávení
  • pomáhá pří léčbě angíny
  • posiluje imunitní systém
  • pomáhá při léčbě ztráty hlasu či chrapotu

Využít se dá na nespočet způsobů

Výhodou křenu je jeho poměrně pestré využití. Někdo si ho dá s chutí jako pikantní přílohu k masu, jiný po něm sáhne, chce-li připravit ostřejší nádivku. My ho přidáváme do čalamády, ve které společně s bílým zelím vytvoří neskutečně lahodnou kombinaci - schválně ochutnejte, tuhle dvojici si zamilujete například ve spojení s grilovaným masíčkem.